Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Naši projekti

Pogled unatrag na podatke o čitanosti knjiga tijekom 2022. godine u Gradskoj knjižnici Solin govori nam o čitateljskim preferencijama Solinjana u prošloj godini, ali nam isto tako može poslužiti kao i preporuka za dobru knjigu u novoj godini. Nova godina je pravo vrijeme da se odlučite za knjigu jer postoji tisuću dobrih razloga da se odvažite uroniti u svijet knjige. Između ostalog čitanje oplemenjuje i poboljšava rječnik, potiče i razvija maštu i kreativnost, a čitanje iz užitka značajno smanjuje stres i krvni tlak te smiruje um. Stoga posjetite Gradsku knjižnicu Solin – drugo ime za dobru knjigu u Vašem gradu.

toplistatoplista2toplista3 

U Solin nam stiže Superznalac!

Superznalac je škola za svu djecu koja žele učiti na kreativan, zabavan i zanimljiv način. To je škola u kojoj djeca razvijaju različite kognitivne sposobnosti – pamćenje, koncentraciju, logičko i analitičko mišljenje, vizualizaciju, kreativnost i maštu, koje im ostaju kao trajne vještine.

Superznalci uz navedene vještine savladavaju vještinu brzog računanja i rješavanja problema kroz dva programa: Numicon i Mentalna aritmetika.

Prijave su u tijeku, a broj mjesta je ograničen.

Požurite ugrabiti mjesto za svoje dijete i o svemu se informirajte na mob: 095 554 8977, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili na web stranici www.superznalac.com

#mentalnaaritmetika #superznalac #djecakojapomičugranice #abakus #numikon

ČITAM, DAM, SRETAN SAM. SVOJU KNJIGU DARUJ, TUĐE SRCE OBRADUJ!
 
Akcija prikupljanja knjiga traje od 14. 2. do 14. 3. 2023.
 
Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojemu je cilj potaknuti djecu da više i s ljubavlju čitaju te da daruju knjigu ili slikovnicu koju više ne koriste. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.
 
Darivanje knjiga organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da knjige daruju knjižnici koja će ih proslijediti onima kojima su knjige potrebne.
 
U Središnjoj knjižnici nalazi se kutija u koju se mogu odložiti sve one knjige koje tom prigodom želite darovati.

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige (2. travnja) Gradska knjižnica Solin raspisuje Natječaj za najbolju priču za djecu (kratku priču, bajku, basnu) čiji je sadržaj namijenjen djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovne škole (u daljnjem tekstu Natječaj).

  • Na Natječaj se mogu prijaviti autori stariji od 18 godina.
  • Autori na Natječaj šalju jednu priču koja ne smije prelaziti 18 000 znakova s razmacima.
  • Priča treba biti napisana na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije objavljena.
  • Priča treba biti lektorirana.
  • Priča treba biti napisana na računalu u formatu .doc ili .docx, ime dokumenta mora biti istovjetno naslovu priče, a osim nadimka (nicka, lozinke) kojim se potpisuje priča, nikakvi podatci o autoru se ne smiju navoditi. Dokument treba biti napisan oblikom slova Times New Roman, veličine 12, a prored treba biti 1,5.
  • Priče se šalju isključivo elektroničkom poštom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • U tekstu e-poruke autori obavezno trebaju navesti ime i prezime, adresu stanovanja, godinu rođenja i nadimak (nick) kojim potpisuju priči, a samu priču priložiti u privitku (attachment). Kao predmet poruke (subject) navesti naslov priče. Knjižnica će osobne podatke autora koristiti isključivo u identifikacijske svrhe za potrebe provedbe Natječaja u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka i Pravilnikom o obradi i zaštiti osobnih podataka Gradske knjižnice Solin.
  • Natječaj je otvoren od 2. travnja 2022. - Međunarodnog dana dječje knjige - do 2. travnja 2023.
  • Nepotpune prijave, prijave pristigle izvan roka, kao i radovi koji nisu pristigli elektroničkom poštom, neće biti uzeti na razmatranje.
  • Prosudbeno povjerenstvo će izabrati tri najbolje priče koje će biti objavljene na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Solin. Najbolji radovi, prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva, objavit će se u Zborniku koji će biti nazvan prema najboljoj priči.

Napomena: Samim činom slanja priče na Natječaj, autor pristaje na eventualno objavljivanje njegovog rada u zborniku.

Izrazi koji se koriste u ovom Natječaju, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol.

natjecaj 123

Znate crtati, ali biste htjeli crtati još bolje... ne znate crtati, ali biste htjeli naučiti ... nedostaje vam ono malo znanja ili hrabrosti...

Potkategorije

Solinskim biografskim leksikonom nastojim obuhvatiti osobe koje su svojim životom vezane za Solin, bilo da su rođene u Solinu ili su u njemu određeno vrijeme živjele i radile, bilo da su im njihovi solinski korijeni utjecali na rad i stvaralaštvo te osobe koje su se u svom znanstvenom, kulturnom i drugim oblicima djelovanja bavile i bave solinskom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Za izradu ovog popisa uvelike mi pomažu katalog i Zavičajna zbirka Salonitana Gradske knjižnice Solin, Hrvatski biografski leksikon, Hrvatska enciklopedija, razne web-stranice, publikacije solinskih autora i drugi izvori.
Solinski biografski leksikin je u stalnoj izradi i nemam ga namjeru završiti.

                                                                                                                                                Jurica Benzon